|
Biji Kejijok |
Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang buah ini. Buah ini merupakan hasil hutan dan amat sukar diperolehi. Buah seperti yang didalam gambar dipanggil BUAH KEJIJAK bagi sesetengah mereka yang mengenali buah tersebut. Pokok Kejijak ini bersaiz besar dua pemelok atau lebih dan pokok berdahan rendang. Daun hijau sebesar tapak tangan. Buahnya seperti yang ditunjukkan pada gambar. Untuk mendapatkan buahnya, kita perlu menunggu masak atau pun gugur. Kulit di luar tidak boleh dimakan kerana mungkin berasa pahit (admin x penah rase lg,pendapat orang) tetapi biji di dalamnya masih boleh diguna atau dimakan.
|
buah kejijak yang telah busuk/masak |
Biji perlu dibersihkan daripada lulu yang berlendir dan mempunyai bau seakan-akan bau bacang. Ada orang yang pandai memproses lulunya untuk mengeluarkan minyak, tetapi masa kini orang yang pandai dalam bidang ini mungkin sudah tiada. Biji yang dibersih boleh dipotong dengan menggunakan parang tajam untuk mendapatkan isinya atau biji itu boleh direbus sebelum isi putih dikeluarkan untuk dimakan Jika dimakan begitu sahaja rasanya rangup tetapi kalau direbus rasanya berlemak.
gambar dan info: Wadah Orang Kampung..tQ
No comments:
Post a Comment