Tuesday, January 25, 2011

Resepi Lempeng Pisang

[resepi_lempeng_pisang.jpg]
Bahan-bahan :

• 5 biji pisang berangan
• 1 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• ½ cawan kelapa parut putih
• 2 sudu besar gula
• Sedikit garam


Cara membuat:

1. Lenyek pisang hingga halus dan masukkan semua bahan.
2. Gaul sebati dan ketepikan.
3. Ambil sedikit adunan dan tuang atas kuali. Ratakan dan biar hingga garing. Balik-balikkan agar lempeng masak sekata.
4. Boleh dimakan bersama kuah kari atau sambal ikan bilis.

p/s: Untuk rasa terbaik pisang yang paling sesuai digunakan ialah pisang emas, pisang lemak, pisang 40 hari, pisang kapas/pisang padang, jumlah biji pisang pun kena ukur-ukurlah sendiri (ikut citarasa sendiri le) saya kureng dengan pisang berangan.

No comments:

Post a Comment