Nama botaninya Momordica Charantia L daripada keluarga Cucurbitaceae.
Ia mempunyai batang yang lembut dan memanjat dengan melilit menggunakan sulurpaut.
Pokok ini dipercayai berasal dan ditanam di Timur India, Selatan China dan Caribbean.
Ketika ini, ia terdapat di semua kawasan tropika dan digemari oleh penduduk Asia Tenggara dan China.
Peria mengandungi 140ug karatenea beta untuk penglihatan, zat besi (6.1mg), fosforus (10mg) dan kalium (116mg), ketiga-tiganya garam galian untuk metabolisma yang mengekalkan fungsi badan.
Khasiat buah mudanya sebagai tonik untuk membersih dan melancarkan peredaran darah.
Peria yang dimakan mentah sebagai ulam baik untuk merawat sakit darah tinggi, kencing manis dan mengubati cirit-birit.
Buah peria juga bertindak sebagai antiradang, menurunkan suhu panas badan, menyegarkan tubuh dan mematikan cacing.
No comments:
Post a Comment