p/s: kalau setiap gerai dikunjungi oleh seramai 100 pelanggan sehari, maknanya seramai 1 juta orang terdedah dengan pelbagai penyakit akibat dari memakan makanan yang kotor (termasuk penyakit 'otak kotor' koottt!) itu di bawah MPAJ sahaja, kalau seluruh negara............................?????
Lebih 10,000 premis makanan di bawah seliaan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) berada dalam keadaan kotor dan kurang memuaskan akibat sikap tidak bertanggungjawab pengusaha yang enggan mematuhi peraturan untuk sentiasa menjaga kebersihan premis mereka.
Yang Dipertuanya, Datuk Mohammad Yacob, ketika ditemui berkata masalah itu berlaku disebabkan kurangnya sikap mengamalkan kebersihan dan memikirkan keuntungan semata-mata.
“Sejak operasi premis makanan dilakukan lebih kerap, berlaku peningkatan dengan hampir 10 peratus kedai makan kotor dan tidak menepati syarat.
“Usaha MPAJ bagi menjadikan kawasan di bawah seliaan kami sentiasa terpelihara yang membabitkan premis makanan diteruskan atas peningkatan ini,” katanya di sini, semalam.
Menurut Mohammad, walaupun sudah diberikan beberapa kategori seperti A, B, C, dan D terhadap gerai makan dan restoran masih ada peniaga yang enggan mengamalkan kebersihan.
kekadang terpaksa juga untuk memasuki premis tersebut walaupun terpampar kod kebersihan "C"
ReplyDelete